Nachtwerk, preparations and Finnish-experiences! - Reisverslag uit Salo, Finland van Margriet, Lukas, Gerdina, Arie, Eelke Finland - WaarBenJij.nu Nachtwerk, preparations and Finnish-experiences! - Reisverslag uit Salo, Finland van Margriet, Lukas, Gerdina, Arie, Eelke Finland - WaarBenJij.nu

Nachtwerk, preparations and Finnish-experiences!

Door: Margriet

Blijf op de hoogte en volg Margriet, Lukas, Gerdina, Arie, Eelke

21 September 2010 | Finland, Salo

Hallo lieve allemaal!

Enigszins stiekem heb ik de stoute schoenen aangetrokken om een nachtelijke blog te schrijven en zonder overleg te uploaden. Gewoonlijk gebeurt dit alles onder toezicht van de rest van de groep, maar ik ben zo vriendelijk ze lekker te laten slapen en maar te hopen op goedkeuring. Simpelweg omdat het kan, omdat ik niet kan slapen en omdat ik hen nu ook eens kan verrassen met een blog;)

Het ziet ernaar uit dat ons Finse leven echt begonnen is. In ieder geval ons schoolleven, want dat staat aardig centraal de afgelopen en komende dagen! Zoals Arie in onze vorige blog schreef, zijn we erachter gekomen wat de invulling van onze ‘’Advanced medical and surgical nursing’’-examens is. Het eerste examen staat gepland op vrijdag 1 oktober en dat voelt al angstvallig dichtbij. Het angstvallige daarvan slaat vooral op het feit dat het één en al anatomie en fysiologie is. En laten we daar allemaal toch behoorlijk hard voor moeten leren! Het begin is gemaakt om alle ins and outs over the endocrine and gastrointestinal system, the blood circulation and the conduction system of the heart in ons hoofd te krijgen. Nu hebben we hier de afgelopen jaren al wel wat over geleerd, maar om nou te zeggen dat we de lesstof behéérsen; ongeveer alles behalve. Aan motivatie lijkt er van onze kant geen gebrek te zijn, maar tijd en hersenruimte lijken een lastigere kwestie. Al met al zijn we allemaal op onze eigen manier aan het proberen onze draai binnen de Engelstalige uitgebreide en gedetailleerde anatomie te vinden. In hoeverre de opmerking ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ nu al opgaat is nog maar de vraag, maar tientallen bibliotheekboek-bladzijdes zijn gekopieerd en de markers zijn ingeslagen en vol in gebruik. Het is jammer dat ook in Finland de dagen 24 in plaats van 48 uur bevatten! Ondanks dat er niet veel keuze is, zijn we allen toch aardig trots dat we al bijna twee weken vantevoren zijn begonnen met voorbereiden en leren. Dit alles om hopelijk te bewijzen dat op het moment suprême een goede voorbereiding inderdaad het halve werk is!
Het tweede examen staat gepland op 14 oktober en zal voornamelijk gaan over een breed scala aan medicatie, indicaties en bijwerkingen. Ook hierbij gelukkig geen gebrek aan motivatie! Alleen stellen we die voorbereiding nog even uit tot na 1 oktober;)

Verder zijn we tussendoor aan de slag met ons research in opdracht van de CHE. Afgelopen week hebben we onze eerste Skype date met Martin (onze begeleidend docent in Nederland) gehad en dat is goed bevallen. Volgende week is Martin een aantal dagen in Salo, dus dat geeft een extra reden om een aantal dagdelen goed te ‘researchen’. Daarnaast is Martin zo goed geweest om aan te bieden een avond voor ons te koken, zodat wij nog wat meer tijd hebben om te leren voor ons examen; een aanbod waar wij dankbaar gebruik van maken!

Bovenstaande dagbestedingen doen ons af en toe behoorlijk verlangen naar non-school-related-activities. En gelukkig hebben we die ook gehad de afgelopen week! Zoals Arie al schreef in de vorige blog, zijn we afgelopen vrijdagavond naar de sauna geweest; één van onze eerste échte Finse must-do-experiences!
Samen met de andere exchange-students hebben we ons goed vermaakt. De sauna op zich was misschien niet zo heel indrukwekkend, maar het bos, de houten cottages, het uitgestrekte meer met steiger en een sterrenhemel als decor vormden een mooi totaalplaatje om van te genieten! Waar de sauna tot erg hoge en soms adembenemende temperaturen ging, was het buiten een schamele 12 graden. Gelukkig nog geen echt winterweer, maar voor ons precies goed om hard naar het meer te rennen en heerlijk af te koelen!
Helaas hebben Lukas en Eelke dit om meerdere redenen nog niet kunnen ervaren, maar zij hadden dan wel weer de eer om Gerdina, Arie en Margriet fanatiek en al stomende heen en weer te zien rennen. Waarschijnlijk reden genoeg om de volgende keer heerlijk mee te doen, als de omstandigheden het toelaten!

Ondertussen is Lukas het afgelopen weekend ook nog ‘even’ terug geweest naar Nederland om bij de 18e verjaardag van z’n zusje te zijn. De goedzak. Zaterdagochtend vroeg is hij de Lage Landen tegemoet getreden en maandag aan het eind van de dag begroette hij moe maar voldaan Het Hoge Noorden Avontuur weer. Voor hem was het een weekend vol erg veel lekkernijen, familie, fijne vroege bedtijden en met als afsluiter een bezoek aan de cockpit van het vliegtuig – tijdens de vlucht!
Voor de rest van ons was het een alledaags weekend thuis in het appartement, met zaterdagnacht een avondje stappen met de rest van de exchange students. Vooral de aanwezige karaoke-dj in de club heeft ons goed vermaakt met zijn collectie meezingliedjes. Engels- en Finstalig; we hebben ons van onze beste kant laten zien! Helaas was het effect van deze nacht de volgende dag aardig te merken, want wat waren we graag de hele zondag in ons bed blijven liggen. Maar we hebben onze moeheid opzij geschoven en zijn gevoelsmatig ‘vroeg’ om 12.30 uur begonnen aan onze zondagse kerkwandeling. Niet voor niets, want al met al hebben we wederom genoten van de dienst.

De zondagmiddag heeft Eelke en Margriet onverwachts nog een creatieve invulling gegeven, toen ze besloten ‘even’ langs de Medical Ward te lopen voor een antibiotica-herhaalrecept. Dit omdat Eelke’s kuur was afgelopen, maar de pijn in haar nieren binnen een halve dag alweer sterk terugkwam. Daar waar de vorige Medical Ward-visits behoorlijk snel gingen, hebben ze er deze keer ruim 2 uur gezeten. Gelukkig niets ernstigs, maar net als in Nederland gewoon om te wachten op onder andere een beschikbare dokter. De kuur van de afgelopen week is nu verlengd met 5 dagen. Het vervelende is alleen dat de pijn weer als vanouds is teruggekomen, terwijl het de afgelopen week bijna helemaal weg was door de antibiotica. Al met al wordt het dus weer even aankijken de komende dagen en hard hopen op vooruitgang.

De rest van het weekend is rustig verlopen en we zijn vanavond gezellig uit eten geweest met Marjet – een docente vanuit Nederland die een paar dagen in Salo is. Dit vonden we wel een mooie gelegenheid om eens lekker met z’n allen uit eten te gaan en van het rendiervlees te proeven!

Tot zover,
Veel liefs vanuit het Hoge Noorden!

Arie, Lukas, Eelke, Gerdina en Margriet

Foto's van onze reis kunnen jullie bekijken door op de volgende link te klikken:http://picasaweb.google.com/101404240747103510819
(Voor mensen die niet bekend zijn met Picasa; elke foto op de beginpagina is een album)

Video's van onze reis kunnen jullie bekijken door op de volgende link te klikken:http://www.youtube.com/user/barendrechtarie (Video's staan onder 'uploads' )

Onze Wist-je-datjes kunnen jullie bekijken door op de volgende link te klikken:http://onshogenoordenavontuur.waarbenjij.nu/?page=message&id=3594023

• 21 September 2010 - 06:28

Aartje Ligtermoet:

Hallo allemaal, Het maakt niet uit dat jullie me niet kennen behalve Eelke dan,maar ik als oudje hmhm geniet van jullie belevenissen!!Ik wens jullie heel veel sterkte toe met jullie leerwerk en lieve Eelke,ik hoop dat je snel weer beter bent ik denk aan je hoor!
    Ik bid voor jou en je huis genoten.
    Liefs en groetjes, Aartje

• 21 September 2010 - 07:40

Babs:

wat goed om te lezen dat jullie zo druk en vol motivatie aan de slag zijn voor school! petje af zeg....!
    en ik weet zeker dat het helemaal goed gaat!
    en eel, we duimen hier voor een knallende nieuwe goede gezondheid(A)
    zet hem op allemaal!
    xxx

• 21 September 2010 - 08:23

Petra:

He Margriet, heb je 's nachts niet wat beters te doen dan de waarbenjij.nu te updaten ;)?
    Misschien slapen?! Of als je dan toch wakker bent iets voor school doen?
    Nou, t is in ieder geval erg leuk om weer wat te lezen!
    Sterkte volg.week vrijdag en vooral lekker genieten van alle dingen tussendoor!
    En hopelijk ben je snel weer wat fitter Eelke!!
    Xx.

• 22 September 2010 - 08:16

Elianne:

Haj toppers!

Super gaaf om jullie ervaringen etc te lezen. Zo te lezen vermaken jullie je uitstekend met al dat engels, nou ik krijg inmiddels mijn portie ook met wetenschapsfilosofie waarbij ik engelse artikelen door moet spitten (lees: had net zo goed mee kunnen gaan :P)
    Mar, vind het late tijdstip net iets voor jou (H)
    En Eel hopelijk voel jij je snel weer top !
    Heel veel succes en plezier daar...!

Liefs eel

• 22 September 2010 - 11:35

Marjolie:

Typisch Margriet: nachtwerk!
    Succes met het leren en het onderzoek allemaal!

• 26 September 2010 - 09:39

Martin Te Lintel :

Beste Finlandgangers,

Nog even en dan ben ik in Salo. Heb zojuist mijn boardingpass geprint en dan kan het morgen beginnen. Heb er zin in. We gaan er wat mij betreft een goeie week van maken. Een klein probleempje: het bleek tijdens mijn vorige verblijf in Finland dat ik wel gebeld kan worden ook kan SMS-en, maar niet kan bellen. Dat probleem heb ik nog niet kunnen oplossen. Anyway, het zal allemaal wel lukken. Als alles volgens planning verloopt ben ik ergens rond 16.00 uur in Salo. Word opgehaald door Irina (moet ik dan wel kunnen bereiken.) Groetjes Martin te LH

Verslag uit: Finland, Salo

Margriet, Lukas, Gerdina, Arie, Eelke

Hallo! Terwijl onze vrienden en 'klasgenoten' van jaar 3 HBO-Verpleegkunde in Ede met hun minoren starten, gaan wij met z'n vijven aan Ons Hoge Noorden Avontuur beginnen! Dit avontuur houdt voor ons in dat we voor 4 maanden gaan studeren aan de Turku University of Applied Sciences, in Salo, Finland. Dit houdt onder andere veel verpleegkundig gerelateerde vakken in, medische en medicatie-kennis, een lading lessen 'Finnish for Beginners' en Engelse lessen waarin we ons Engels kunnen bijschaven door onder andere het geven van presentaties en het voeren van debatten. Daarnaast zullen wij met z'n vijven een onderzoek gaan doen. Over de precieze invulling hiervan wordt nog hard gebrainstormd. En als laatste hopen we gewoon goed te kunnen genieten van het land, de (hopelijk) mooie natuur, elkaar en onze (hopelijk) gezellige internationale mede-studenten! Tussendoor hopen we jullie door middel van deze site een beetje op de hoogte te kunnen houden!

Actief sinds 26 Juli 2010